Kereskedés során használt fogalmak

jún 06 2012
2 hozzászólás

A fogalomtár menüpontban, a honalpon leggyakrabban használt fogalmak definíciói találhatók, és bemutatásra kerülnek az automatizált kereskedés leglényegesebb folyamatai.

 

Mi az a Tick?

A robot működésének megértéséhez először a tick fogalmát kell megérteni: A MT4 üzem közben folyamatos kapcsolatban van a bróker szerverével, mely tájékoztat az árfolyam változásáról. Ezek a tájékoztatások olyan rövid üzenetek (tickek) melyek tartalmazzák az instrumentum nevét, a pillanatnyi (kettős) árát, és a szerver időt. A MT4 ezeket felhasználva rajzolja meg a chartot.
A tickek érkezési ideje teljesen eltérő: Másodpercenként több tick is érkezhet, de akár percek is eltelhetnek kettő érkezése között.

 


 

Hogy működik egy kereskedő robot?

Az Expert Advisor minden egyes tick érkezésekor lefut, és elvégzi az algoritmusa által előírt számításokat. Amennyiben a feltételek teljesülnek, úgy a program zárja/nyitja a pozíciót.
Mivel 24 óra alatt akár 100.000 tick is érkezhet, így a robot napi 100.000 alaklommal is ellenőrizheti a kereskedési kritériumok teljesülését.

 


 

Mi a különbség a Script, az Expert Advisor és az Indikátor között?

Indikátort valamilyen érték megjelenítésére használnak. A megjelenítés történhet grafikus úton –megrajzolja a mozgóátlag görbéjét-, vagy numerikusan – kijelzi a mozgóátlag pillanatnyi értékét.
Az ábrázolás történhet a chart ablakában, vagy külön indikátor ablakban is.
Script és Expert Advisor közötti legnagyobb különbség a futástartamukban van. Egy EA-t minden egyes tick érkezésekor elindítja a program, míg a script csak egyszer fut le az ablakhoz való csatolás pillanatában.

 


 

Mi az a kettős ár?

A valuta váltókhoz hasonlóan a brókerek is kettős árat alkalmaznak a devizakereskedésben. Van egy magasabb eladási (Ask) és egy alacsonyabb vételi (Bid) árfolyam.

BUY pozíció nyitása mindig az eladási (Ask) áron történik, zárása az alacsonyabb Bid (vételi) áron.
SELL pozíció nyitása mindig a vételi (Bid) áron történik, zárása az magasabb Ask (eladási) áron.

A két árfolyam közötti különbözet a Spread ami a brókercég haszna.

Tipp 1: A MetaTrader kereskedés során mindig az alacsonyabb vételi árfolyam chartját rajzolja meg, így lehetséges az, hogy a charton látszólag az árfolyam még nem érte el a megbízás szintjét az mégis azon az értéken lett végrehajtva.

Tipp 2: A kettős ár charton való megjelenítéséről itt olvashatsz.

 


 

Mi a különbség a Pip és a Pont között?

A PIP mindig egy adott devizapár árfolyamában a tizedes vessző utáni negyedik szám értékében bekövetkezett változás nagysága. Jobb brókerek a devizapárok értékét akár 5 tizedes jegy pontossággal is megadhatják, így az ebben kifejezett változást MT4 –ben pont -nak hívjuk.

1.25882
Pip
Pont

Tipp 1: A Meta Trader 4 megbízási ablakában (F9 billentyű, vagy Eszközök/Új megbízás) szereplő értékeket mindig pont -ban kell megadni.

Tipp 2: Fontos hogy ismerjük a robot bemenő paramétereinek dimenzióját, mivel felcserélésük 10 szeres eltérést okoz!

 


 

Mi az a DrawDown?

A legutolsó legmagasabb érték óta elszenvedett visszaesés. Pl.: 600 eurós számlánál ha annak értéke 1000 euróra nő, majd visszaesik 800-ra, akkor a draw­down 200 euróval 20%-os.

 


 

Mit jelent az, hogy külső- vagy belső változó?

A külső változó, egy olyan tényező, melynek értékét a program elindulásakor a felhasználó adja meg.
Belső változó egy olyan tényező, melynek értéke a program algoritmusában van definiálva, így azon a felhasználó nem tud változtatni.

Például ha a program használja a mozgóátlag értékét, akkor a mozgóátlag időkerete egy változó. Ez az érték lehet egy külső változó, ebben az esetben a felhasználó adja meg program indításakor a pontos számszerű értéket (pl: 14), vagy a program algoritmusában is megadható, hogy a mozgóátlagot mindig 14 –es időkeretben vizsgálja.

 


 

Mi az a back test, vagy vissza teszt?

Backtest során, a program a történelmi adatokat felhasználva futtatja le az Expert Advisort. Választ adva arra a kérdésre, hogy „Hogy állna a számlám most, ha X hónappal ezelőtt elindítottam volna a megadott beállításokkal?”.

 


 

Mit jelent forward test vagy előre teszt?

Az előre teszt a kereskedési rendszer demo számlán való tesztelését jelenti, melyben az ár pillanatnyi értéke egyenlő a valós piaci árral.

 


 

Mit jelent az optimalizáció?

Az optimalizáció sorozatos backtest –ek futtatása különböző beállításokkal, majd az adott időszakra legjobb eredményt adó kiválasztása.

 


 

Hol tudok utánanézni az MACD, RSI, Alligator, stb.. beépített indikátorok pontos jelentésének és számítási módjának?

A Meta Quotes Language hivatalos oldalán: http://ta.mql4.com/indicators.

 


 

Mi a különbség a Sell Stop, és a Sell Limit között?

Sell Stop –egy függő megbízás Eladásra melyet a pillanatnyi árfolyam alá helyezhetünk el
Sell Limit – egy függő megbízás Eladásra melyet a pillanatnyi árfolyam fölé helyezhetünk el.

Sell Stop Sell limit

22. ábra. Sell Stop és Sell Limit.

A Sell Stop – egy trendkövető megbízás. Ha az árfolyam az adott szint alá esik akkor vásárolunk.
A Sell Limit megbízással trenddel ellentétes pozíciót nyithatunk a visszapattanás lehetőségét keresve.

 


 

Mi a különbség a Buy Stop, és a Buy Limit között?

Buy Stop –függő megbízás vásárlásra melyet a pillanatnyi árfolyam fölé helyezhetünk el
Buy Limit –függő megbízás vásárlásra melyet a pillanatnyi árfolyam alá helyezhetünk el.

Buy Stop Buy limit

23. ábra. Buy Stop és Buy Limit.

A Buy Stop – egy trendkövető megbízás. Ha az árfolyam az adott szint fölé megy akkor vásárolunk.
A Buy Limit megbízással trenddel ellentétes pozíciót nyithatunk a visszapattanás lehetőségét keresve.

 


 

Milyen nyelven történik a forex robot programozás?

A Meta Trader programozáshoz speciálisan kifejlesztett nyelven, melynek a neve MQL4 (MetaQuotes Language 4).

2 Comments

 1. Tiffani Enos
  2020-01-02

  Have you had enough of expensive PPC advertising? Now you can post your ad on 10,000 advertising websites and you only have to pay a single monthly fee. Get unlimited traffic forever! For more information just visit: http://www.instantadsposted.tech

 2. Vito Samuel
  2020-01-28

  Are you looking for effective online promotion that actually gets good results? Sorry to bug you on your contact form but actually that was the whole point. We can send your advertising copy to sites through their contact forms just like you’re getting this message right now. You can target by keyword or just do mass blasts to websites in the location of your choice. So let’s assume you would like to send an ad to all the real estate agents in the United States, we’ll grab websites for only those and post your advertisement to them. As long as you’re promoting something that’s relevant to that business category then your business will get an amazing response!

  Type up a quick note to alfred3545will@gmail.com to find out more info and pricing

Drop a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *